افزودن 5 قلم آفت کش زیستی جدید به سبد آفت کش ها
به گزارش سفر به کیش، تهران (پانا) - معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات با اشاره به سود 56 برابری استفاده از آفت کش های زیستی نسبت به انواع شیمیایی آن، از اضافه شدن پنج قلم آفت کش زیستی جدید به سبد آفت کش های کشور اطلاع داد.
به گزارش سازمان حفظ نباتات کشور، مسعود لطیفیان با اشاره به استقبال کشاورزان از آفت کش های غیرشیمیایی فراوری داخل اضافه نمود: یکی از سیاست های سازمان حفظ نباتات، استفاده از فن آوری های نوین و دانش بنیان است به همین دلیل ما در معاونت کنترل آفات به دنبال این هستیم تا از ظرفیت این شرکت ها نهایت استفاده را در راستای اهداف سازمان داشته باشیم.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات با تاکید بر اینکه سازمان در حوزه های متعدد مانند تکنولوژی و روش هایی پیش آگاهی و ردیابی آفات احتیاج به فناوری های جدید دارد، توضیح داد: یکی از سیاست های ما در سازمان فراهم کردن مدل های مختلف و مطابق با دانش روز جهان در حوزه های مختلف تکنولوژی است و به همین دلیل از انواع یافته های تحقیقاتی که فراوری شده در واحدهای دانشگاهی و سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی استقبال می کنیم.
وی استفاده از تکنولوژی هایی مانند سیستم های اطلاعات جغرافیایی را از جمله احتیاجهای حوزه پیش آگاهی و آفات دانست و اظهارداشت: سازمان به دنبال استفاده از ظرفیت های شرکت ها و مراکز فعال در این حوزه ها است؛ سیاست های سازمان در استفاده از فناوری های نوین در بخش کنترل بیولوژیک آفات کشاورزی و در راستای کاهش کنترل شیمیایی و جایگزین کردن تکنولوژی های جدید است؛ در این زمینه سازمان از همکاری با شرکت های دانش بنیان و استارت اپ هایی که می توانند در این بخش یاری نماینده باشند استقبال می نماید.
لطیفیان درباره گردهمایی توسعه و تجاری سازی فناوری های کنترل غیرشیمیایی که روز یکشنبه (پنج بهمن ماه) با حضور معاون فناوری ریاست جمهوری و شرکت های دانش بنیان برگزار گردید، اشاره نمود و اضافه نمود: اولین گردهمایی کریدور توسعه علم و فناوری کنترل بیولوژیک و غیرشیمیایی در واقع استارتاپی در حوزه توسعه فناوری آفت کش های غیرشیمیایی بود؛ از ابتدای سال حدود 40 طرح در زمینه آفت کش ها به دست ما رسیده است که 11 طرح آن مصوب شده است و از این تعداد 9 طرح متعلق به فناوری های کنترل غیرشیمایی بودند؛ و مقرر شده است تسهیلاتی برای توسعه دانش و فناوری در اختیار این شرکت ها قرار بگیرد.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات سطح مبارزات غیرشیمیایی در کشور، با استناد به آمار مربوط به سال زراعی 1399 - 1400، توضیح داد: برنامه ریزی سازمان برای مبارزه با عوامل خسارت زای محصولات در حوزه زراعی، سه میلیون و 250 هزار هکتار و در حوزه باغی دو میلیون و 900 هزار هکتار است.
وی با بیان اینکه عوامل بیولوژیکی به دو دسته ماکرو ارگانیسم و میکرو ارگانیسم تقسیم می شوند گفت: سازمان در امسال 243 کیلوگرم زنبور تریکوگراما، 111 میلیون عدد زنبور براکون، 35 میلیون زنبور تلنموس، 800 هزار کفشدوزک، 6 هزار و 30 کیلوگرم عوامل میکروبی، 21 میلیون عدد کنه سویرسکی، 100 هزار عدد کنه کالیفورنیکوس و 50 هزار عدد سِن اوریوس و 105 هزار عدد سن ماکرولوفوس، به مبارزه با آفات تدارک دیده است.
لطیفیان اضافه نمود: در شرایط فعلی کشور، کشاورزان استقبال خوبی از روش های کنترل شیمیایی نوین دارند، اما در این زمینه احتیاج به آموزش و ترویج بیشتر است که سازمان حفظ نباتات با همکاری سازمان آموزش و ترویج کشاورزی در این خصوص، برنامه های جدی را دنبال می نماید. در این راستا در یک ماهه گذشته هشت برنامه ملی آموزش و ترویج را برای محصولات اصلی کارشناسان و کشاورزان برگزار گردیده است و این برنامه های آموزشی همچنان ادامه خواهد داشت.
وی درباره هزینه های مبارزه غیرشیمیایی و مقایسه آن با روش های شیمیایی با تاکید بر اینکه نباید صرفاً به هزینه تهیه و مصرف سم توجه کرد، گفت: ضروری است در کنار هزینه های مالی، دیگر هزینه های بهداشتی و محیط زیستی را هم در نظر گرفت. اگر این هزینه ها را لحاظ کنیم، به طور قطع هزینه های مربوط به کنترل آفات با روش شیمیایی قابل قیاس با روش هایی غیرشیمیایی نیست و بسیار بالاتر است.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات با یادآوری اینکه 99 درصد آفت کش های مصرفی وارداتی هستند، توضیح داد: اگر بخواهیم در شرایط فعلی یک مقایسه معمولی داشته باشیم، با توجه به اینکه تامین سموم شیمیایی به مقدار زیادی وابسته به واردات است در حالی که 90 درصد آفت کش های غیرشیمیایی فراوری داخل هستند بنابراین هزینه تامین این نوع آفت کش بسیار کمتر از انواع شیمیایی است؛ این امر موجب استقبال روزافزون کشاورزان برای استفاده از روش های بیولوژیکی و غیرشیمیایی در مبارزه با آفات شده است.
به گفته لطیفیان، در جهان در مقابل هر یک واحد سرمایه گذاری در آفت کش های غیر شیمیایی، 280 واحد سود بدست می آید و برای انواع شیمیایی آن به ازای هر یک واحد سرمایه گذاری حداکثر پنج واحد سود حاصل می گردد، بنابراین هزینه استفاده از آن ها هم برای جامعه و هم کشاورز به صرفه است. محصول فراوری شده در این روش، سالم تر و بازار بهتری برای فروش دارد که سود بیشتری را برای کشاورز به ارمغان می آورد.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات، مهمترین اقدامات سازمان در حوزه مبارزه غیرشیمیایی با آفات، از ابتدای امسال را در چند حوزه مطرح نمود و اضافه نمود: توسعه سطح کاربر آفت کش های زیستی و طبیعی و تجهیزات کنترل غیرشیمیایی در 9 ماهه گذشته به یک میلیون هکتار رسیده است.
به گفته وی، اضافه نمودن پنج قلم آفت کش های زیستی و طبیعی جدید و افزایش ظرفیت فراوری آفت کش های میکروبی به حدود سه هزار تُن رسیده است.
وی اظهارداشت: افزایش ظرفیت فراوری تله های رنگی به 11 میلیون عدد، افزایش ظرفیت فراوری پروتئین هیدرولیزات (از مهم ترین روش هایی مقابله با مگس های میوه) به 150 تُن، امکان فراوری 12 قلم از عوامل کنترل بیولوژیک ماکرو (شامل شکارگرها و پارازیتوئیدها) و همینطور فراوری 12 قلم فرومون ها کنترل نماینده آفات و پنج قلم جدید آفت کش های گیاه پایه و طبیعی جدید به سبد آفت کش های کشور اضافه شده است که بخشی از نتایج اقدامات و کوشش های همکاران ما در سازمان است.
لطیفیان در سرانجام چشم انداز فعالیت و تحقیق در حوزه آفت کش های غیرشیمیایی را روشن و امیدوارنماینده توصیف کرد و گفت: با برنامه ریزی ها و حمایت هایی که در حوزه فراوری آفت کش های بیولوژیک در کشور اجرا شده، این ظرفیت در داخل کشور وجود دارد که فراوری نمایندگان ما وارد حوزه صادرات شوند.
به گزارش ایرنا، حوزه کشاورزی به عنوان بخش اصلی در تأمین اقلام اساسی سبد مصرفی خانوارها اهمیت ویژه ای در اقتصاد هر کشوری دارد؛ یکی از برنامه های مهم مالی کشورها، سرمایه گذاری در این حوزه است به گونه ای که برای پیروزی در رقابت بین المللی، سیاست های زیادی در راستای فراوری بهینه (افزایش کیفیت محصولات و کاهش هزینه فراوری) محصولات اتخاذ می نمایند؛ سیاست هایی که بنا به قوانین بین المللی و همینطور ذائقه و سلیقه بازار مصرف مشخص می شوند.
در کشور ما نیز در راستای تقویت حوزه کشاورزی و فراوری محصولاتی با استاندارد جهانی، توجه به فراوری کالاهایی مطابق با استاندردهای بازارهای جهانی، چند سالی است که مورد توجه متولیان این حوزه قرار گرفته است؛ اقدامات و برنامه های زیادی در قالب تهیه نهاده های سالم و توجه به مراحل مختلف کشت، داشت و برداشت، جایگزین کردن روش های غیرشیمیایی در حفظ نباتات انجام و طراحی شده است؛ یکی از این سیاست ها استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان و توان بنگاه های علمی کشور است.
منبع: خبرگزاری پانا