سرطان ریه؛ دردی که بهمن مفید را از بین برد

به گزارش سفر به کیش، خبرنگاران: سرطان ریه نوعی بیماری است که مشخصه آن رشد کنترل نشده سلول در بافت ریه است. متاسفانه بهمن مفید به دلیل ابتلا به این بیماری درگذشت. به همین مناسبت در این مطلب، نشانه های سرطان ریه و راه های تشخیص و درمان آن را برایتان خواهیم گفت.

سرطان ریه؛ دردی که بهمن مفید را از بین برد

سرطان ریه به عنوان یکی از کشنده ترین نوع سرطان ها در دنیا سالانه شمار زیادی از زنان و مردان را به کام مرگ می کشد و بعد از سرطان پستان دومین عامل مرگ و میر زنان در دنیا است.

سرطان ریه چیست؟

سرطان ریه نوعی بیماری است که تعیینه آن رشد کنترل نشده سلول در بافت های ریه است. لازم به ذکر است که اگر این بیماری درمان نگردد، رشد سلولی می تواند در یک فرایند به نام متاستاز به بیرون از ریه گسترش پیدا کند و به بافت های اطراف یا سایر اعضای بدن برسد. انواع اصلی سرطان ریه سرطان های ریه سلول کوچک (SCLC)، که سرطان سلولی جو شکل نیز نامیده می گردد، و سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) هستند. شایع ترین علائم عبارتند از سرفه (همراه با خلط خونی)، کاهش وزن و تنگی نفس.

علت ابتلا به سرطان ریه

دلیل 90 درصد از سرطان های ریه قرار دریافت در معرض دود دخانیات برای یک مدت طولانی است. درصد ابتلا به سرطان ریه در افرادی که سیگار نمی کشند 15 ٪ است.

آلاینده های موجود در هوای محیط زیست و محل کار:

موادی، چون آزبست (پنبه نسوز)، گاز رادون (گازی بی رنگ و بی بو که از تجزیه طبیعی اورانیم در آب، خاک و مصالح ساختمانی قدیمی فراوری می گردد)، اورانیوم و نیکل عامل مستعد نماینده و پیشتاز در ابتلاء به سرطان ریه هستند.

دود سیگار:

استنشاق دود سیگار در محیط برای افراد غیر سیگاری، یکی دیگر از عوامل ابتلا به این بیماری است.

عوامل ژنتیکی:

وجود سابقه سرطان ریه بین اعضای نزدیک خانواده احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.

عوامل ایمنولوژیک (ایمنی):

نارسایی مکانیسم ایمنی طبیعی بدن عاملی مستعد نماینده در ایجاد سرطان ریه شناخته شده است.

علائم و نشانه های سرطان ریه

متاسفانه، نشانه های سرطان ریه سال های متعددی طول می کشد تا خود را بروز دهد، اما در کل نشانه های و علائم سرطان ریه شامل:

  • سرفه افرادی که سیگار نمی کشند بیش از دو هفته طول می کشد.
  • تغییر رنگ خلط سینه
  • مشاهده خون در خلط سینه
  • دوره های مکرر حالت ذات الریه یا برونشیت
  • سرفه افرادی که سیگار می کشند زیاد می گردد و از شدت بیشتری برخوردار است.
  • افزایش میزان خلط سینه
  • خس خس کردن سینه
  • خستگی مفرط
  • از دست دادن اشتها
  • سر درد، درد استخوان و درد مفاصل
  • شکستگی های استخوان که مربوط به جراحت های تصادفی نباشد
  • اثرات وابسته به اعصاب، عدم تعادل در راه رفتن و یا از دست دادن حافظه به سورت دوره ای
  • ورم گردن یا صورت
  • از دست دادن وزن بی دلیل

سایر علائم و نشانه ها ممکن است در اثر کسترش این سرطان به سایر بخش های بدن باشد که شامل سر درد، ضعف، درد، شکستگی استخوان، خونریزی و یا لخته شدن خون باشد.

راه های تشخیص سرطان ریه

با توجه به وضیعت عمومی سلامت فرد، آنالیز های تشخیص سرطان ریه ممکن است شامل:

عکس برداری از ریه ها با تابش اشعه X

آزمایش خلط

سی تی اسکن:

در این روش دستگاه سی تی اسکن با دریافت تعدادی عکس توسط اشعه ایکس، تصویری سه بعدی از بدن را نشان می دهد و از این طریق محل و اندازه دقیق ضایعه و پراکندگی تومور ریه به بخش های دیگر قفسه سینه یا اندام های دورتر مانند کبد تعیین می گردد.

پرتونگاری با استفاده از تشدید میدان مغناطیسی:

این آزمایش مشابه سی تی اسکن است با این تفاوت که به جای تابش اشعه X از مغناطیس جهت عکسبرداری از اعضای بدن استفاده می گردد. در این آزمایش بیمار به مدت 30 دقیقه به طور ساکن درون اتاقک این دستگاه می ماند و تصاویر مقطعی از بدن او تهیه می گردد.

نمونه برداری یا بیوپسی:

آنالیز میکروسکوپی از نمونه بافت تومور. این آزمایش بسیار مهم است، زیرا مطمئن ترین روش برای تشخیص سرطان ریه و نوع آن به حساب می آید.

توموگرافی با نشر پوزیترون یا پت اسکن:

در این روش دستگاه اسکنر در اطراف بیمار می چرخد و تصویر از طریق نشر پوزیترون بوسیله یک ماده رادیواکتیو که به بیمار تزریق شده و یا توسط او استنشاق می گردد، شکل می گیرد، با این روش مشاهده بصری ریه در سه بعد امکان پذیر می گردد.

سونوگرافی:

در این شیوه از امواج صوتی جهت آنالیز ساختار توده در ریه استفاده می گردد.

آزمایش تنفس:

در این شیوه بیمار قبل از جراحی تحت آزمایشات تنفسی متفاوت قرار می گیرد.

آزمایش خون:

تومور های سرطانی آنتی ژن و آنزیم های تعیینی را فراوری می نمایند که ممکن است از طریق آزمایش خون کشف شوند. اندازه گیری آنتی ژن کارسینو امبریونیک و آنزیم NSE از آزمایش های غربالگر این بیماری است. افزایش میزان سطح این پروتئین ها مبین نشانه های سرطان و کاهش میزان آن ها در حین درمان نشانه مهار کردن رشد سرطانی سلول های بیمار است.

اسکن استخوان:

تصویربرداری از استخوان از طریق یک ماده رادیواکتیو روشی بسیار ارزشمند است که در تشخیص انتشار سرطان به استخوان، مؤثر بودن درمان سرطان و فرایند التیامی نواحی درگیر در استخوان به کار می رود.

راه های درمان سرطان ریه

جراحی:

معمولا اگر ضایعه بدخیم منحصر به ریه باشد ممکن است بخش کوچک یا تکه کاملی از ریه

سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر:

در برخی موارد ضایعه بدخیم سرطان ریه منجر به مسدود شدن حنجره می گردد. در چنین موردی پزشک با سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر راه عبور هوا را برای بیمار باز می نماید. این روش به طور کامل نمی تواند منجر به ازبین بردن ضایعه بدخیم گردد، اما کمکی است جهت سهولت تنفس در بیمار.

شیمی درمانی:

جهت از بین بردن یاخته های سرطانی پراکنده مورد استفاده قرار می گیرد. شیمی درمانی جهت پیشگیری از عود بیماری و مواردی که سرطان در بدن پخش شده تجویز می گردد. استفاده از دارو های شیمیایی منجر به انهدام سلول های سرطانی می گردد.

رادیوتراپی یا اشعه درمانی:

جهت از بین بردن مستقیم ضایعه بدخیم ریه بکار گرفته می گردد. در این روش از اشعه با انرژی زیاد استفاده می گردد و این اشعه با آسیب رساندن به سلول های زنده منجر به مرگ آن ها می گردد. خستگی شدید، افسردگی، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی و آسیب های عروقی و تنفسی از عوارض جانبی رادیوتراپی است. همچنین رادیوتراپی ممکن است باعث سرکوب سیستم خونساز بدن و کاهش گلبول های سفید و ضعف سیستم ایمنی بدن و نهایتا بروز عفونت گردد.

درمان فوتودینامیک:

استفاده از رنگ و نور است. در این شیوه رنگ به داخل یک ورید تزریق و سپس در تمام بدن منتشر می گردد. بعد از چند روز، این رنگ فقط در سلول های بدخیم باقی می ماند. سپس نور قرمز رنگ لیزری به سلول تابانده می گردد و رنگ درون سلول سرطانی این نور را جذب می نماید. این امر منجر به عکس العمل فوتوشیمیایی که مخرب سلول هاست می گردد.

درمان بیولوژیکی یا ایمونولوژیک که مشتمل بر بازسازی، تحریک، راهنمایی و تقویت سیستم طبیعی دفاعی بدن بیمار است و با استفاده از آنتی بادی و راهنمایی سیستم دفاعی خود بیمار جهت مبارزه با سرطان صورت می گیرد. استفاده از عواملی مانند اینترفرون:سلول هایی که فعالیت ضدتوموری مستقیم دارند، و آنتی بادی های مونوکلونال که اثرات تداخل بقاء سلول را دارند، رشد سرطان را کاهش می دهد.

منبع: برترین ها
انتشار: 22 مهر 1399 بروزرسانی: 22 مهر 1399 گردآورنده: kishnet65.ir شناسه مطلب: 1177

به "سرطان ریه؛ دردی که بهمن مفید را از بین برد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرطان ریه؛ دردی که بهمن مفید را از بین برد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید