تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی آن

به گزارش سفر به کیش، تیروئید یک غده کوچک در بدن است که با ترشح هورمون تیروئید، تاثیر بسیار چشمگیری بر عملکرد ارگان های مختلف بدن دارد.

تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی آن

به گزارش خبرنگاران به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، زمانی که اختلالات عملکرد تیروئیدی برای کسی به وجود می آید حتما متابولیسم بدن او با چالش هایی روبرو می گردد و ممکن است که او با اختلال خواب، کاهش وزن، افزایش وزن، خشکی پوست، مسائل گوارشی و اختلال عادت ماهانه روبرو گردد. به همین دلیل هم سازمان بهداشت جهانی تصمیم گرفته یک روز در سال را به روز جهانی تیروئید اختصاص دهد تا توجه عمومی را به اهمیت عملکرد این غده کوچک، اما حیاتی جلب کند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر بهبود یا ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید، عوامل تغذیه ای است. از این رو، در ادامه این مطلب با باید ها و نباید های تغذیه ای تاثیرگذار بر عملکرد تیروئید آشنا می شوید.

خوراکی های یددار مصرف کنید

یکی از عوامل ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید، کاهش دریافت ید به صورت روزانه است. به همین دلیل هم بسیاری از کشور ها اقدام به یددار کردن نمک طعام نموده اند تا بتوانند کمبود دریافت ید را از این طریق جبران نمایند. اگر دچار اختلالات تیروئیدی نیستید و می خواهید غده تیروئید شما به خوبی عمل کند، بهتر است مصرف منظم خوراکی های حاوی ید را کنار استفاده از نمک یددار در برنامه غذایی داشته باشید. خوراکی های یددار شامل مواردی مانند انواع ماهی، میگو، ماست، شیر، جلبک های دریایی و انواع غذا های دریایی می شوند. اگر پزشک شما تشخیص بدهد که میزان دریافت ید در بدنتان کافی نیست، شاید احتیاج باشد که از مکمل های خوراکی حاوی ید هم بهره ببرید.

خوراکی های حاوی سلنیوم مصرف کنید

از دیگر ریزمغذی های تاثیرگذار بر بهبود عملکرد تیروئید می توان به ماده معدنی سلنیوم اشاره نمود. سلنیوم می تواند به ترشح بهتر هورمون تیروئید در بدن یاری کند و تا حدی باعث پیشگیری از ابتلا به مسائل تیروئیدی مانند کم کاری تیروئید، بیماری هاشیموتو یا بیماری گِرِیو گردد. از این رو، محققان توصیه می نمایند که دریافت سلنیوم به وسیله مواد غذایی حاوی آن را در رژیم غذایی هفتگی داشته باشید. خوراکی هایی مانند بادام زمینی، بادام درختی، گوشت مرغ، انواع گوشت قرمز و انواع گوشت پرندگان حاوی سلنیوم هستند.

منابع غذایی حاوی روی را نباید فراموش کنید

از دیگر ترکیبات مفید برای بهبود در عملکرد تیروئید می توان به ماده معدنی روی یا همان زینک اشاره نمود. بعضی تحقیقات نشان می دهند افرادی که روی کافی در رژیم غذایی روزانه شان ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به کم کاری تیروئید قرار می گیرند. از طرف دیگر، زمانی که تیروئید شما دچار کم کاری گردد، بدن به صورت طبیعی با کمبود روی روبرو می گردد. به همین دلیل هم توصیه می گردد که برای بهبود در عملکرد تیروئید، مصرف منابع غذایی حاوی روی را نباید فراموش کنید. انواع گوشت پرندگان، گوشت قرمز، تخم مرغ، شیر و لبنیات حاوی روی هستند. گوشت های قرمز و گوشت ران مرغ میان منابع غذایی مختلف روی بیشتری دارند.

روزی یک عدد تخم مرغ بخورید

یک عدد تخم مرغ درشت می تواند 16 درصد از احتیاج روزانه بدن به ید و 20 درصد از احتیاج روزانه بدن به سلنیوم را تامین کند. از طرف دیگر، تخم مرغ مقادیر قابل قبولی از ماده معدنی روی را هم درون خودش گنجانده است. به همین دلیل هم متخصصان غدد، تخم مرغ را یک اَبَرغذا برای حفظ سلامت تیروئید معرفی می نمایند. اگر بتوانید روزانه یک عدد تخم مرغ کامل و پخته مصرف کنید، یاری بزرگی به بهبود ترشح هورمون تیروئید خواهید کرد.

دور فست فود ها و فراورده های گوشتی خط بکشید

فست فود ها و فراورده های گوشتی سرشار از نمک هستند، اما تقریبا هیچ کدام از صنایع فراوری فراورده های گوشتی یا رستوران ها از نمک یددار برای فراوری و طبخ محصولات خودشان استفاده نمی نمایند بنابراین شما با مصرف فراورده های گوشتی مختلف مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و... یا غذا های فست فودی و رستورانی، حجم بالایی از سدیم بدون دریافت ید را وارد بدن می کنید. زمانی که میزان سدیم دریافتی در بدن بالا می رود، میزان التهابات بدنی هم افزایش پیدا می نماید بنابراین هم عملکرد سیستم ایمنی بدن مختل می گردد و هم ترشح هورمون تیروئید با مسائلی روبرو می گردد. به همین دلیل هم افرادی که به مصرف مداوم فراورده های گوشتی یا غذا های آماده، رستورانی و فست فودی عادت دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به اختلال عملکرد تیروئید قرار می گیرند.

خانواده کلم را حذف نکنید

بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف خانواده کلم برای تیروئید مضر است. این باور از آنجا نشات می گیرد که خانواده کلم در گروه خوراکی های گواترزا جا دارد. با این حال، تحقیقات ثابت نموده اند که اگر شما به اختلالات عملکرد تیروئید مانند کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، بیماری هاشیموتو، بیماری گریوز و... مبتلا نباشید، می توانید انواع سبزی های خانواده کلم را بدون دغدغه و به صورت متعادل در برنامه غذایی هفتگی بگنجانید. نکته دیگر این است که افراد مبتلا به اختلال عملکرد تیروئید می توانند سبزی های خانواده کلم را به صورت بخارپز یا آب پز و در حد متعادل مصرف نمایند. جالب است بدانید که سبزی های خانواده کلم طی فرایند پخته شدن، خاصیت گواترزا بودن خود را از دست می دهند. البته بهتر است همه بیماران مبتلا به اختلالات تیروئیدی در خصوص میزان و نحوه مصرف سبزی های خانواده کلم حتما با پزشک معالج شان مشورت نمایند.

سیستم ایمنی بدن را در برابر ویروس کرونا تقویت کنید

یکی از مسائل افراد مبتلا به اختلالات عملکرد تیروئیدی، این است که معمولا سطح استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن آن ها بالاست. از این رو، احتمال افت عملکرد سیستم دفاعی در بدن آن ها وجود دارد. متخصصان غدد و متخصصان تغذیه توصیه می نمایند که افراد مبتلا به اختلالات عملکرد تیروئید حتما با پیروی از یک الگوی غذایی سالم، سطح استرس اکسیداتیو و التهاب را در بدن کاهش دهند تا باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل ویروسی یا عفونی مانند کووید-19 شوند.

یک برنامه غذایی سالم برای بیماران مبتلا به اختلالات عملکرد تیروئیدی، برنامه ای است که مصرف سبزی ها و میوه های تازه به صورت فراوان در آن وجود داشته باشد؛ از خوراکی های کاهش دهنده التهاب مانند روغن زیتون، ماهی، کنجد و گردو در آن استفاده گردد؛ غلات سبوس دار جای غلات آرد سفید را در این رژیم بگیرند، مصرف لبنیات کم چرب در برنامه روزانه گنجانده گردد و کمترین میزان از چربی های حیوانی، روغن های جامد، غذا های سرخ کردنی، قند، شکر، خوراکی های حاوی قند و شکر و غذا های شور در آن استفاده گردد.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 2 تیر 1400 بروزرسانی: 2 تیر 1400 گردآورنده: kishnet65.ir شناسه مطلب: 1656

به "تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید