تور هلند: سوغات هلند چیست؟
به گزارش سفر به کیش، هلند، سرزمین لاله های نارنجی، کشوری زیبا با تاریخی غنی و مردمی مهربان است. روزها در هلند به زیبایی سپری می شوند و همین مسئله ترک آن را تبدیل به یک چالش بزرگ می نماید. به خودتان سخت نگیرید، و بدانید که با تهیه یک یادگاری مناسب، برای سال ها و تا سفر بعدی تان به هلند، خاطرات خود را مرور خواهید کرد. مسلماً شما هم در سرانجام سفر به هلند مایلید سوغاتی با خود ببرید و مطمئن باشید که همیشه این تجربه فوق العاده را به یاد خواهید داشت. زمانی که در حال گشت و گذار در هلند هستید، قسمت های عظیمی از فرهنگ و تمدن این کشور را در محصولاتی که بر روی تاقچه ها و دیوارهای همه مغازه ها و یا موزه ها موجود است، خواهید دید.
با تور هلند از کشور آسیاب های بادی دیدن کنید و در شهر زیبای آمستردام هلند گشت و گذار کنید.
مقاله مرتبط
گل های هلند
اگر به هلند سفر کردید دنبال مکانی هستید که هدیه و سوغاتی تهیه کنید، به احتمال فراوان بازار گل (flower market) مناسب شما خواهد بود. تنها بازار گل شناور دنیا که گستره وسیعی از گل های خیره نماینده در آن به فروش می رسد. به علاوه می توانید انواع و اقسام بذر و پیاز گل را تهیه و برای کشت به کشور خودتان ببرید. با وجود اینکه بازار گل همیشه لذتی سرشار از احساس را به همراه دارد، اما مشخصاً برترین زمان برای بازدید از آن فصل های بهار و تابستان است.
سفال های شهر دلفت
اگر در شهر دلفت هستید، ابتدا از منظره ها زیبا لذت ببرید و بعد به سراغ آثار سرامیکی بروید؛ تاریخ سفالگری در دلفت به قرن هفدهم برمی گردد و یکی از نقاط عطف تاریخ هلندی هاست. امروزه این اشیا هنری از جنس چینی بوده و به وسیله دست، رنگ آمیزی می شوند. آن ها معمولاً آبی رنگ هستند و طرح های بی نظیری دارند. شما به دلخواه خود می توانید یکی از چندین کارخانه فراوریی این محصولات در شهر دلفت را انتخاب، و از آن بازدید کنید. The Delftse Pauw و The Candelear شاخص ترین آن ها هستند. بعد از بازدید، می توانید به راحتی چندین شیء سفالی را با قیمت مناسب خریداری کنید و به خانه ببرید و با نگاه کردن به آن همیشه سفر خود را به یاد آورید.
کلمپن، کفش چوپی پرخاطره برای هلندی ها
کلمپن کفش های چوبی ای ست که در اواسط قرون وسطی و دوران باستان در بخش هایی از اروپا به وسیله دهقانان برای کار در مزرعه و باغ و یا راه رفتن روی برف و گِل درست شد. از دیگر نام های قدیمی این نوع کفش ها اگر بخواهیم ترجمهٔ لفظ به لفظ کنیم کنده توخالی (holleblok) است و اشکال قدیمی این کفش ها هم بی شباهت به کنده های چوبی بزرگ توخالی نبوده است.
صحبت در خصوص قدمت این کفش ها کمی مشکل است. با اینکه خود هلندی ها هم اطلاعات دقیقی از تاریخ و نحوه به وجود آمدن این کفش ها ندارند، اما گفته می گردد تاریخ این کفش های چوبی به 800 سال قبل، به زمان قبایل ژرمن باستان که هلند مدرن امروزی را پدید آورده اند، می رسد. دقیقاً نمی توان گفت از چه سالی مردم برای استفادهٔ روزمره آغاز به ساختن این کفش ها نموده اند، اما حفاری های سال 1979 در نیووِندَیک Nieuwendijk در آمستردام و پیدا کردن کفش هایی متعلق به بیش از 800 سال پیش نشان از قدمت طولانی آنها دارد. قدیمی ترین این کفش ها از جنس چوب توسکانی در ایتالیا است که قدمت آن به سال 1230 میلادی می رسد و نیز کفش دیگری که در حفاری های شهر رتردام در هلند پیدا شده است و قدمت آن به سال 1280 میلادی می رسد.
اما به گفتۀ برخی از کارشناسان، ممکن است کفش ها قدمتی خیلی بیشتر از این داشته باشند. چرا که در آن موقع کشاورزان این کفش ها را با چوب های کهنه درست می کردند و وقتی کفش ها کهنه وسائیده می شدند، آنها را به جای هیزم در آتش می سوزاندند. به همین علت کفش های به جای مانده از آن دوران بسیار کم است. اما در جنگ دنیای دوم وقتی مقدار چوب در کشور به شدت کاهش پیدا کرد، مردم دست به تعمیر کفش های مستعمل زدند و گاهی هم برای ماندگاری بیشتر از پوشش های چرمی و یا گیاهی در کف چوب و یا داخل کفش نیز بهره می گرفتند. این امر باعث پیشرفت صنعت ساخت و تعمیر کفش های چوبی به صورت امروزی شد و کفش چوبی را از یک شی ء مصرفی هر روزه که به شکل یک تکه چوب بود، به یک وسیله هنری تبدیل کرد. در دوره های مختلف تاریخی میل به خلاقیت روی این شی ء بیشتر شد وسازندگان کفش های چوبی به نوعی به هنرمندانی تبدیل شدند که علی رغم سختی های زیاد، با عشق و علاقه، به ساخت این کفش ها برای مراسم و اعیاد مختلف اهتمام می ورزیدند و بسیار به ریزه کاری های ساخت اهمیت می دادند.
فرِد(Fred)، فروشندۀ سالمند کفش های چوبی است. مغازه اش درست در مرکز شهر آمستردام واقع است و خودش هم در مغازه یکی از همین کلومپن ها را به پا دارد. فرد می گوید: البته این کفش ها را فقط کشاورزان نمی پوشیدند. وقتی من خیلی جوان بودم، در روستایی نزدیک جنوب هلند زندگی می کردیم و تقریباً تمامی اهالی ده فقیر بودند و مجبور بودند از این کفش های چوبی به پا نمایند. خوبی این کفش ها این بود که در زمستان گرم و در تابستان خنک بود و با آنها می شد به راحتی روی یخ هم راه رفت.
مارکن (Marken) جزیره ای در شمال هلند است که قبل از سال 1957 میلادی که به وسیلۀ سد آن را به خشکی وصل کردند، کاملاً در محاصره دریا بود. مردم این جزیرۀ کوچک در زمستان که آب دریا یخ می بست، برای آمدن به خشکی چاره ای جز عبور از روی یخ نداشتند. همین امر باعث فراوری کفش های چوبی برای راه رفتن و گاه سُر خوردن روی یخ شد. کفش هایی با ضخامت بیشتر و میخ هایی که در کف کفش برای جلوگیری از لیز خوردن تعبیه شده بود. ثروتمندان برای راحت راه رفتن با کلومپن ها و نگهداری بیشتر از آنها، داخل و خارج کفش ها را با چرم می پوشاندند. کشاورزان و فقرا این کار را با علف های مزرعه شان انجام می دادند که این کار کفش ها را در تابستان خنک و در زمستان گرم نگه می داشت. تقریباً می توان گفت طبقۀ اجتماعی مردم را با نوع کفش های چوبی که به پا داشتند، می شناختند.
در جزیرۀ مارکن رسم بر این بود که وقتی پسری می خواست با دختری ازدواج کند، باید برای روز عروسی کلومپن زیبایی به عروس هدیه می کرد. عروس نیز آن کفش را فقط در روز عروسی به پا می کرد و بعد به عنوان یادگاری نگه می داشت. این کفش ها کاملاً با دست ساخته می شد و روی آنها طرح هایی با نمادهای مذهبی، امید و عشق، مثل ستاره، پرنده - نماد زایش - و خورشید و گل سرخ حکّاکی می شد. روی برخی از آنها هم نام عروس و داماد را می نوشتند و تاریخ ازدواج شان را روی آن حک می کردند. درست کردن این کفش گاهی دو ماه به درازا می کشید و نشان از عشق فراوان داماد به عروس داشت. کفش های روز یکشنبه مردم نیز کاملاً متفاوت بود، با رنگ آمیزی دیگر و به قولی شیک تر از بقیۀ کفش های چوبی. یان مونیس (1953-1875) که به یان نقاش معروف بود، یکی از زبده ترین فراورینمایندگان کفش های روز یکشنبۀ مردم در شمال هلند بود. کفش هایی با نماد های مذهبی و طرح هایی از گـُل های صورتی. یان نقاش از مردم نفری 25 سنت اضافه تر می گرفت تا نام صاحب کفش را هم روی آنها حک کند تا از گم شدن احتمالی آنها جلوگیری گردد. مردم هلند برای روزهای عادی کفش های چوبی ساده ای داشتند که داخل خانه هم آنها را می پوشیدند، اما کفش های روز یکشنبه در جعبه هایی نگهداری می شد که فقط روزهای یکشنبه از آنها استفاده می کردند.
گرچه در حال حاضر پوشیدن این کفش ها در شهرهای دنیای مدرن عجیب به نظر می رسد، اما هنوز هم هستند کشاورزانی که در مزارع و باغ های خود و حتی در داخل خانه، از این کفش ها استفاده می نمایند و برخی استفاده از این کفش ها را برای سلامت پا مفید می دانند. کلومپن هایی که در حال حاضر برای استفاده روزمره این کشاورزان به کار می رود، در کارگاه های مجهز ساخته می شوند و عموماً تحت آزمایش های زیادی از جمله انتقال حرارت، سرما، استحکام، رطوبت، ضربه و آتش قرار می گیرد و از کیفیت بالایی برخوردار است. برخی از کشاورزان از روی عادت، با هیچ کفش دیگری نمی توانند در مزرعه و باغ خود روی خاک نرم و یا یخ راه بروند. در حال حاضر کلومپن ها به عنوان قسمتی از لباس سنتی هلندی ها نیز شناخته می گردد و از آنها در پایکوبی سنتی یا فولکلور هلند که بورِن دانسِن Boerendansen یا پایکوبی کشاورزان نیز نامیده می گردد، استفاده می گردد.
خرید سوغات در آمستردام
مرکز شهر آمستردام همیشه شلوغ است. از گردشگران گرفته تا مغازه هایی که اجناس رنگی شان را بیرون مغازه برای جلب توجه مشتری ها چیده اند.در این بین مغازه های سوغاتی فروشی بسیار به چشم می خورد.
اجناس کوچک و بزرگ تزئینی برای یادگاری و یا ارمغان از شهر آس بادها (آسیاب های بادی). داخل مغازه ها که سرک بکشید، انواع و اقسام این کفش ها را در رنگ ها و مقدار ها و جنس های مختلف خواهید دید؛ از جاکلیدی و آویز و قلک سرامیکی و روفرشی گرفته تا کفش های بزرگ چوبی به شکل گلدان و یا برای گذاشتن چیزی در آن، و حتا برای پوشیدن.
در آمستردام چانه زدن بر سر قیمت ها از مهارت های مسافرین محسوب می گردد، اگر نمی دانید به کجا باید بروید پیشنهاد ما Albert Cuyp Markt است؛ این ردیف از مغازه ها چیزهای خاصی را ارائه می دهند، ترکیبی از سنت ها و فرهنگ های گوناگون که در یک جا جمع شده اند. در این جا شما با سنت هایی از کشورهای مختلفی از قبیل مراکش، ترکیه و اندونزی رو به رو خواهید شد. آمستردام به داشتن ترکیبی از این تمدن ها مشهور است و همین امر این شهر را به اصلی ترین گزینه برای خرید سوغاتی تبدیل نموده است.
خیلی ها لباس، کتاب و حتی جواهرات خود را با قیمت مناسب از آنجا تهیه می نمایند. هر آنچه که در آمستردام موجود است را می توان در یک بازار ماهانه به نام IJ-Hallen Fleamarket یافت.
این رویداد یک بار در ماه و معمولا در آخرین روزهای هفته اول، در کنار دریاچه IJ برگزار می گردد که پر از اجناس دست دوم اعم از عتیقه جات تا آلات موسیقی قدیمی است. ورودی آن 4 یورو بوده ولی با این حال ارزشش را دارد و مطمئن باشید که با شرکت در آن قسمتی از تاریخ را از آن خود خواهید کرد. ممکن است این موارد، علاقه مندان به خرید را به حد کافی راضی نکند. پس بهتر است از فضای Magna Plaza که یک مرکز خرید منحصر به فرد در آمستردام است لذت ببرید و آن را تجربه نمایند. Magna Plaza در اصل به عنوان اداره پست به وسیله Cornelis Peters در قرن نوزدهم ساخته شد. معماری این بنا به تنهایی شما را شگفت زده می نماید و به راستی همچون یک قصر باشکوه است. حتی اگر نخواهید مبلغ زیادی را در آنجا صرف کنید، می توانید از طراحی هنرمندانه و چشم نواز آن بهره ببرید.
البته با وجود نمای قصر مانند، نگران نباشید چون می توانید اجناس مختلفی با قیمت مناسب در فروشگاه ها بیابید و مطمئن باشید همه آنچه احتیاج دارید، از مد، زیبایی، سوغاتی و تفریح گرفت تا بهداشتی و دارویی، در این مکان خواهید یافت. ضمن اینکه می توانید در فصول سرد به جای تحمل سوز و سرمای بیرون، قدم زنان از گرمای این بنا بهره مند شوید.
خرید سوغات در فرودگاه آمستردام
متأسفانه هر سفر پایانی دارد، اما فرودگاه Schiphol آمستردام می تواند گزینه خوبی برای خرید های دقیقه آخر باشد. به علت مالیات نداشتن اجناس به راحتی می گردد قسمتی از فرهنگ و تمدن هلند را اینجا با خود همراه کرد. فروشگاه های فرودگاه انواع و اقسام اجناس از غذا گرفته تا اسباب بازی های گوناگون را ارائه می دهند.
منبع: کجارو / travelandleisure.com / inyourpocket.com / news.gardesh-gar.ir / fa.soroush.nl / jadidonline.com